The Cloud Home
by Eleazhar P.
:: Saturday, July 16, 2011
10 Myths About Introverts

Saya sebbbaaallll!... Sebal sejadi-jadinya...

*Berubah menjadi Hulk dan mengobrak-abrik satu kota, jumpalitan dari satu tebing ke tebing yang lain!*

Huahahaha... Nggak separah itu sih. Saya sebal kepada diri saya sendiri yang sering kalah melawan pikiran sendiri yang selalu menang mengintimidasi saya dengan cibiran; "tuh, enakan jadi orang ekstrovert, bisa diterima siapa saja, ngobrol remeh temeh aja gampang. Kapan you bisa begitu? Ini apa-apa selalu berbeda dengan kebanyakan orang, dicap aneh, dicap pendiam..."

Bener-bener minta ditonjok... Igh!

Tapi serius ya, waktu di kantor terjadi percakapan seperti ini...
Musuh: "Ele, kau kenapa nggak pernah menyapa dia?"
Saya-Yang-Muda-Lucu-dan-Imut: "Ah, dia lah yang nyapa duluan, nyapa ya nyapa aja, pasti aku sapa balik. Aku kan introvert, pemalu, dan pendiam..."
Sontak si musuh, si bocah, dan beberapa orang lain yang mendengar langsung ketawa kencang-kencang.

Loh, salah ya omonganku? Hihihihi...

Saya tau deh. Mereka ketawa karena omonganku berbanding terbalik dengan kenyataan tingkahlaku saya di kantor yang sering "tidak tahu malu". Ketawa kencang-kencang, kadang sok ramah, ngomong kencang-kencang di telepon terutama kalau anak-anakku lagi bandel, lompat-lompat, nyengir, ngomong sendiri kalau di atas jam lima sore...

Orang introvert mana yang seperti itu??!! Mengaku introvert tetapi kelakuan berbeda dengan pernyataan. Huahahahaha...

Saya bisa bilang, saya bisa bertingkah seperti itu karena saya merasa nyaman dan diterima di lingkungan kantor secara umum. Nah loh? Aneh kan? Nggak, nggak aneh sama sekali. Anggapan umum saja yang menilai orang introvert itu sebagai orang yang sangat tertutup. Sejatinya nggak.

So that is totally myths. Read my lips, M Y T H S.... (whispering in slow motion). Myths! Mitossss...

Orang introvert bisa menjadi "sedikit" terbuka bila mereka merasa nyaman dengan lingkungannya. Tapi tidak butuh waktu lama, we're just enjoying it for a while, then we'll pull back ourselves to retreat and rest in our private mind. We can speak all day for things that are interesting for us and truly our topics or we are definitely the subject matter experts. Tapi benar orang introvert itu nggak bisa ngomong basa-basi... Saya saja bisa sangat heran kalau melihat ada orang-orang yang bisa ngobrol panjang lebar lagi nggak jelas.

The painful fact is that there are only 25% of the whole global population who are considered introverts. We're minority, we're often mislabeled, we have that state of weirdo, nerd, Bjorkish, unworldly, aliens... What else, pupils? Angels, ubur-ubur! Salah kamu, nilai kamu di rapor Bapak kurangi 6 poin, nilai kamu jadi nilai kursi terbalik alias empat (4)!!!
Huahahaha...

Ah, kadang kepengen juga bisa seperti orang-orang ekstrovert itu, yang kekurangin Dopamin di tubuhnya, yang bisa melewati beberapa simpul saraf tempat pusat kontemplasi berada.

By the way, kalau di tulisan kok saya bisa ngomong lancar dan terbuka ya? Hehehe... Okelah, tanpa perlu basa-basi lagi. Berikut ini daftar lengkap sepuluh mitos tentang orang introvert oleh Carl King. Saya kutip langsung dari blog Owl City (Adam Young) yang baru saya sadari ternyata dia jago sekali menulis, sama halnya dengan lagu-lagu ciptaannya yang oke.

Kaumku, The Introverts (who are mostly Pisces, Cancer, and Scorpio)... Say YESS, it's me!!! Sweet it is for us the introverts, just like Manna from Heaven.

"Myth #1 – Introverts don’t like to talk.
This is not true. Introverts just don’t talk unless they have something to say. They hate small talk. Get an introvert talking about something they are interested in, and they won’t shut up for days.

Myth #2 – Introverts are shy.
Shyness has nothing to do with being an Introvert. Introverts are not necessarily afraid of people. What they need is a reason to interact. They don’t interact for the sake of interacting. If you want to talk to an Introvert, just start talking. Don’t worry about being polite.

Myth #3 – Introverts are rude.
Introverts often don’t see a reason for beating around the bush with social pleasantries. They want everyone to just be real and honest. Unfortunately, this is not acceptable in most settings, so Introverts can feel a lot of pressure to fit in, which they find exhausting.

Myth #4 – Introverts don’t like people.
On the contrary, Introverts intensely value the few friends they have. They can count their close friends on one hand. If you are lucky enough for an introvert to consider you a friend, you probably have a loyal ally for life. Once you have earned their respect as being a person of substance, you’re in.

Myth #5 – Introverts don’t like to go out in public.
Nonsense. Introverts just don’t like to go out in public FOR AS LONG. They also like to avoid the complications that are involved in public activities. They take in data and experiences very quickly, and as a result, don’t need to be there for long to “get it.” They’re ready to go home, recharge, and process it all. In fact, recharging is absolutely crucial for Introverts.

Myth #6 – Introverts always want to be alone.
Introverts are perfectly comfortable with their own thoughts. They think a lot. They daydream. They like to have problems to work on, puzzles to solve. But they can also get incredibly lonely if they don’t have anyone to share their discoveries with. They crave an authentic and sincere connection with ONE PERSON at a time.

Myth #7 – Introverts are weird.
Introverts are often individualists. They don’t follow the crowd. They’d prefer to be valued for their novel ways of living. They think for themselves and because of that, they often challenge the norm. They don’t make most decisions based on what is popular or trendy.

Myth #8 – Introverts are aloof nerds.
Introverts are people who primarily look inward, paying close attention to their thoughts and emotions. It’s not that they are incapable of paying attention to what is going on around them, it’s just that their inner world is much more stimulating and rewarding to them.

Myth #9 – Introverts don’t know how to relax and have fun.
Introverts typically relax at home or in nature, not in busy public places. Introverts are not thrill seekers and adrenaline junkies. If there is too much talking and noise going on, they shut down. Their brains are too sensitive to the neurotransmitter called Dopamine. Introverts and Extroverts have different dominant neuro-pathways. Just look it up.

Myth #10 – Introverts can fix themselves and become Extroverts.
A world without Introverts would be a world with few scientists, musicians, artists, poets, filmmakers, doctors, mathematicians, writers, and philosophers. That being said, there are still plenty of techniques an Extrovert can learn in order to interact with Introverts. (Yes, I reversed these two terms on purpose to show you how biased our society is.) Introverts cannot “fix themselves” and deserve respect for their natural temperament and contributions to the human race. In fact, one study (Silverman, 1986) showed that the percentage of Introverts increases with IQ. It can be terribly destructive for an Introvert to deny themselves in order to get along in an Extrovert-Dominant World.

Like other minorities, Introverts can end up hating themselves and others because of the differences. If you think you are an Introvert, I recommend you research the topic and seek out other Introverts to compare notes. The burden is not entirely on Introverts to try and become “normal.” Extroverts need to recognize and respect us, and we also need to respect ourselves.

By Carl King."

Ele Purba
Sent from my iPod

Labels:

Eleazhar P. @ 7/16/2011 08:08:00 PM.

3 Comments:

"Comments at Facebook,
"Veera Fajrin likes this.

Tri Subagio kau perlu ke psikiater bung
13 hours ago · Like
Ele Azhar Purba udah, bung. jiwa saya pernah dirusak oleh orang yang tanggal lahirnya beda sehari dgn anda. tapi ke psikiater pun gak membantu. satu2nya cara utk sembuh adalah dgn kematianku kelak. hehehe...
12 hours ago · Like
Veera Fajrin Setuju Ahh!!
11 hours ago · Like
Tjandra Ratna Dewi Le, kesepuluh mitos itu berlaku buat diriku...hahaha. Tetapi sekarang aku sudah bisa menerima dan mencintai diriku sendiri apa adanya. Dulu memang pernah berusaha menjadi ekstrovert. Hasilnya? Capek boookkk.....
11 hours ago · Like
Ele Azhar Purba
‎@vera. setuju kan? hehehe...

@mbak dewi. kesepuluh juga buatku, mbak. dan akhirnya aku sedikit bangga juga menjadi introvert, kinda special. hehehe... dan bener juga, capek mengimitasi orang ekstrovert... frustrasi da berbahaya spt disebut ...See More
11 hours ago · Like
Veera Fajrin Ele... numpang share yach...hehehe...
11 hours ago · Like
Tjandra Ratna Dewi Aku malah udah share gak pake minta ijin....hahaha
11 hours ago · Like
Veera Fajrin hahahaha..mb Dewi,,gak enak sama owner nya "note" hheheheh..jadi izin duluu ;)
11 hours ago · Like
Ele Azhar Purba ‎@vera dan mbak.dewi. monggo dishare. sharing is sexy... :D
11 hours ago · Like""
 
"Comments at Veera Fajrin's shared link:

"Tjandra Ratna Dewi Introvert is cool...... :-D
11 hours ago · Like
Veera Fajrin Long live for introvert :D
11 hours ago · Like""
 
"Comments at Tjandra Ratna Dewi's shared link:

"Ele Azhar Purba dulu mbak, kupikir cuma aku aja yg "berjuang" menjadi ekstrovert, ternyata nggak.. :D
11 hours ago · Like
Tjandra Ratna Dewi Orang extrovert memang lebih kelihatan, Le... itu yang bikin kita ingin seperti mereka....
11 hours ago · Like
Tjandra Ratna Dewi Dulu itu istilah kuper, pendiam, gak fun sering ditujuka kepada diriku. Dan dulu aku percaya aja... Padahal sekarang buktinya aku gak kuper, gak pendiam, dan aku bisa jadi orang yg fun... asal..... sesuai dengan hatiku....hehehe
11 hours ago · Unlike · 1 person
Aàn P. Nirwana Tulisannya Ele renyah kali, ya... Hehehe... I'm introvert and happy being one.
11 hours ago · Like
Tjandra Ratna Dewi ‎Aàn , seharusnya begini motomu : I'm introvert but attractive one...;-)
11 hours ago · Like
Ele Azhar Purba mas aan, suwun ya.. :D

mbak dewi. agree! :D""
 

Post a Comment

Back to blog homepage...
  Web This Blog

 

:: Blogger + Designer

Eleazhar Purba. Indonesian, living in Jakarta. A parts logistics lead who is interested in arts, writings, designs, photos, and the universe. More...
Find me on:

:: Categories

:: Featured

:: Monthly Archives